tisdag 1 september 2009

Skånsk senap ála mor

Min farmors klassiska himmagjorda senap. En favorit bland senapsälskarna bredvid julskinkan på julbordet

Ingredienser
50 g brunt senapsfrö
1-1½ dl vatten
1 tsk ättikssprit
1-2 msk socker
1-1½ tsk salt
efter smak - vitpeppar
en skvätt grädde

Såhär gör vi
1. Ta fram en stor rund skål med rundad botten - ta sedan fram en kanonkula (nä jag skojar inte)
2. Lägg i senapsfröna i skålen och snurra skålen försiktigt i knät så kulan får fart och börjar mala senapsfröna
3. Mal tills alla fröna är helt krossade och färgen på gojan är övervägande gul
4. Tillsätt lite vatten i taget och fortsätt mala (nu kommer du snart börja gråta)
5. När gjoan blivit ljusgul, lägg den i lämplig burk (desto mer du maler desto starkare blir senapen)
6. Smaka av med ättikssprit, socker, salt och lite vitpeppar.
7. Häll sedan i en skvätt grädde och rör runt
8. Förvara med lock i kylen

OSB! Begränsad hållbarhet innehållande grädde

Tips! Kan med fördel användas till kokt torsk med senapssås

Inga kommentarer: