tisdag 1 september 2009

Fars julskinka

Den bästa som finns - en standard på min önskelista inför julen

Ingredienser
Lättrökt Julskinka - ca 3½-4 kg

Grillgoja:
3 msk gul senap
1 msk ljus sirap
1 msk potatismjöl
1 st äggula
1 nypa salt
skorpmjöl

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 70 grader
2. Sätt i en termometer i skinkan och se till så den hamnar i mitten av skinkan, men inte i fett
3. Sätt in skinkan i ugnen, på ett galler som ligger över en braspanna
4. Efter 2 timmar, höj temperaturen till ca 90-125 grader
5. Plocka ut skinkan ur ugnen när termometern står på 70 grader
6. Låt termometern sitta kvar i skinkan
7. Låt skinkan svalna lite så att fettet koagulerar
8. Ta bort termometern och ta av skinnet på skinkan med en filékniv
9. Sätt ugnen på 225 grader
10. Blanda ihop grillgojan och bred över översidan på skinkan och strö över ströbröd
11. Sätt in i ugnen och passa den hela tiden och låt vara inne i ca 10 minuter. Om den sedan behöver lite mer fin färg, sätt ugnen i några minuter på grill, men passa skinkan.
12. Ta ut skinkan och låt den vila lite.

Njut nu av din skinka på en skiva vörtbröd och med en klick skånsk senap.
Förvara i foliepaket i kylen så du kan njuta av din skinka hela julen.

Inga kommentarer: