måndag 2 november 2009

Taccolasagne

Kul att testa nya varianter av gamla klassiker :)
Ingredienser
Lasagneplattor
800g nötfärs
2 pkt taccokrydda
4 tomater
krossade tomater
1 gul lök
riven ost

Béchamelsås:
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och malen vitpeppar

Gör såhär
Béchamelsås:
1. Koka upp mjölk i en kastrull.
2. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning.
3. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning.
4. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Taccoröra:
1. Bryn nötfärsen och hackad lök i en stekpanna
2. Häll i taccokryddan och 1 dl vatten
3. Häll i krossade tomater

Lägg ihop lasagnen:
1. Börja med ett lager taccokött i botten, sedan béchamelsås, sist lasagneplattor (varva ibland in tomatskivorna)
2. Varva tills ingredienserna är slut och avsluta med tomatskivor & fetaost, béchamelsås och till sist riven ost
3. Sätt in i ugnen (240 grader) i ca 30 minuter.

Servera med en härlig sallad

Min afrikana

Asså jag e en sån som gillar frukt och konstigheter i min mat. Vet inte om ni gör det, men om ni gör, så tycker jag att ni ska experimentera fram er egen afrikana-rätt. Detta blev min :)
Ingredienser
2 Kycklingfiléer
2 bananer
kokos
russin
jasminris
curry
matlagninsgrädde
2,5 dl kokosmjölk
ananasringar
jordnötter eller cashewnötter

Gör såhär
1. Koka riset en anvisningar på förpackningen
2. Skär kycklingen i kuber el liknande
3. Stek kycklingen i ex en traktörpanna och när den fått stekyta, tillsätt matlagningsgrädde, kokosmjölk och curry efter smak
4. När det kokat ihop och det snart är dags för servering, lägg i ananas- och bananbitar.

Servera med ris, russin och nötter

MUMS!

Pasta med svamp och lufttorkad skinka

Gott och lätt - vad mer kan man önska? :)
Ingredienser
8 champinjoner
100g lufttorkad skinka
några blad basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
pasta
cocktailtomater
parmesanost

Gör såhär
1. Koka pastan
2. Skär svampen i önskad storlek
3. Bryn svampen i en kastrull med vitlöken
4. Häll sedan på matlagningsgrädden och smått hackad basilika
5. Skär sedan skinkan i strimlor och lägg i med de andra ingredienserna.
6. Låt puttra i några minuter och lägg sedan i tagliatellen
7. Maten är färdig :) så lägg up på tallrikar och riv färsk parmesan över.

Servera med cocktailtomater och lite sallad.

Enjoy!

Vecka 44

Måndag: Taccolasagne
Tisdag: Choritzo, ölkorv och rotsaker i ugn
Serverade med fetaostsås (fetaost och turkisk yoghurt)
Onsdag: Min afrikana

Thainudlar med lax och räkor

Inte alls tokigt. Härlig lätt thaismak. Lätt att göra.
Jag rekommenderar absolut att testa den :)
Ingredienser
400 gram Laxfilé, tärnad
200 gram Räkor, skalade
3 st Schalottenlökar, finhackad
1 msk rapsolja
2,5 dl kokosmjölk
1,25 l hönsbuljong, gärna stark
1,5 tsk socker
salt och peppar
100 gram äggnudlar

Gör såhär
1. Stek schalottenlöken någon minut i rapsolja i en stor kastrull.
2. Häll i kokosmjölk, hönsbuljong och socker. Låt koka upp.
3. Lägg i laxbitarna och låt sjuda försiktigt i 6-7 minuter. Salta och peppra.
4. Ta av kastrullen från värmen. Lägg i äggnudlarna och räkorna.
5. Servera när äggnudlarna är mjuka. Det tar ca 5 minuter, rör om då och då.

måndag 26 oktober 2009

Chokladbakelser med vaniljglass och hallon

Så goda chokladbakelser som var oförskämt lätta att göra!
Ingredienser
100 g smör
200 g mörk choklad
1/2 dl starkt kaffe
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl strösocker
vaniljglass till servering
hallon till servering

Gör såhär
1. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2. Dra av kastrullen från plattan, bryt chokladen i mindre bitar och låt dem smälta i smöret.
3. Rör därefter ner kaffet och låt svalna lite.
4. Vispa ägg, äggulor och strösocker vitt och pösigt.
5. Vänd försiktigt ner chokladsmeten i äggvispet.
6. Häll upp smeten i små ugnsfasta formar (de brukar inte behöva smörjas). (hit kan förberedas)
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 8 minuter.
8. Ytan ska ha stelnat, men bakelserna ska fortfarande vara lösa i mitten.
9. Låt svalna ett par minuter och servera sedan tillsammans med vaniljglass.

Chokladmousse i chokladformar

Gu va gott! Lite pilligt, men inte så farligt och fantastiskt gott och lyxigt att bjuda på. På bilden serverat med chokladbakelser, vaniljglass och hallon.
Ingredienser
Formar
125 g mörk choklad

Chokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
1 dl kesella

Gör såhär
Formar
1. Bryt den mörka chokladen till formarna i bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad.
2. Pensla ett ganska tjockt lager choklad på insidan av muffinsformar i papper. Använder du tredubbla pappformar går det lättare.
3. Sätt in i kylen i några minuter, ta sedan ut och bred ytterligare ett lager choklad på kanterna. (Då förhindrar du att chokladformarna går sönder när du ska ta bort muffinsformen)
3. Låt formarna stelna i kylen i minst en timme. Pilla bort formarna och ställ i kylen igen.

Chokladmousse
1. Bryt mjölkchokladen till moussen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt svalna.
2. Vispa grädden fluffig.
3. Mät upp kesellan i en ganska stor bunke och låt den och vispgrädden stå i rumstemperatur i 30–40 minuter. Detta gör man för att ingredienserna ska få samma temperatur. Blandar man varm choklad med kalla mejeriprodukter skär sig moussen lätt.
4. Rör ner den avsvalnade chokladen i kesellan.
5. Vänd även ner den vispade grädden med en slickepott och rör försiktigt ihop till en fluffig mousse.
6. Fördela moussen i chokladformarna och låt stå kallt fram till servering. (Jag använde en sprits för att lägga i moussen i formarna)

Enjoy!