- jag litar på Oscar att detta är gott
Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
2 dl fryst eller torkad svamp, gärna karljohan (ca 5 dl färsk)
1 liten finhackad lök
1 selleristjälk (usch den skippar jag)
1 kvist rosmarin2
1/2 dl risottoris, t ex carnaroli
ev 1 dl vitt vinca
7 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
1 msk smör
1 dl färskriven lagrad ost, gärna parmesan
Gör Såhär:
Lägg färsk svamp i en tjockbottnad kastrull och låt det mesta av vätskan ånga bort. Torkad svamp blötläggs i cirka 15 minuter. Spara blötläggningsvattnet till buljongen! Klicka i smör eller olja, tillsätt hackad lök och hackad selleri och låt fräsa med svampen i några minuter. Häll i riset och rör om. Lägg i rosmarinkvisten och slå på vinet som får ånga in. Häll på av den heta buljongen, några deciliter i taget allt eftersom vätskan kokar in i riset. Ta bort rosmarinen efter cirka 10 minuter. Räkna med att det tar 18–20 minuter innan riset är klart.
Vill man ha sin risotto på italienskt vis ska grynen ha en aningen hård kärna. Låt inte all vätska koka in. Den färdiga risotton ska vara krämig. Vrid över några varv med pepparkvarnen. Rör ner en klick smör och riven ost. Om du har, stek lite extra svamp att strö över den färdiga risotton.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar