Detta åt jag och Melinda igår och det va jättegott. Kan starkt rekommendera.
Ingredienser:
Palternacka
Potatis
Rotselleri
Kålrot
Rödlök
Broccoli
Sparris
Fetaost
Flingsalt
Kycklingbröst
Vitlök
Röd pesto
Gör såhär:
Fixa rotsakerna och lägg i en långpanna. Passa storleken på de olika rotsakerna. De tar olika lång tid i ugnen. Häll lite olja i botten eller bakplåtspapper så att rotsakerna inte fastnar. Ugnen bör väl ligga på mellan 200-250 grader.
Tina kycklingen, Gojsa in den röda peston och lägg ett antal vitlöksklyftor runt kycklingbrösten i en ungsfast form. In i ugnen (kan vara där samtidigt som rotsakerna), och den tar väl ca 20 minuter i ugnen (kolla den lite då o då)
När rotsakerna bara har en liten stund kvar, lägg på sparris, broccoli och rödlök. Och när de varit inne en liten stund, öppna ugnen, strö fetaost och flingsalt över alltihopa o in i ugnen en liten stund till.
Detta va helt lysande gott! Try it!
tisdag 23 september 2008
måndag 8 september 2008
Pastakasslersås
Detta är ett gammalt familjerecept som tar lika lång tid att göra som att koka pasta.
Ingredienser:
2 små burkar bonjour vitlöksost
5 dl creme fraich
kassler
Gör såhär:
Sätt igång vattnet för pastan
Smält vitlöksosten i en kastrull
Lägg i creme fraichen o rör runt
Lägg i kasslern
Färdigt!!!
Tips!
Man kan byta ut kasslern mot rökt lax = supergott
Man kan byta smak på bonjour
Enjoy!!!!!!
lördag 5 juli 2008
Pizzabullar
Ingredienser
Portioner: Ca 30 stycken
1pkt färsk jäst, 50g
5dl mjölk, 37 grader
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
4 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl ketchup
200g rökt eller kokt skinka
3 dl riven mager ost
2 msk oregano
Pensling
1 ägg
flingsalt och oregano
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Resten av mjölet används till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
2. Strimla skinkan. Sätt ut stora muffinsformar på plåtar.
3. Tag upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en kaka ca 30 x 45 cm. Bred på hälften av ketchupen. Strö över hälften av skinkan, osten och oreganon. Rulla ihop degen och skär i ca 15 bitar. Lägg dem i muffinsformar. Gör likadant med resterande deg. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 20 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över lite flingsalt och oregano.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 – 15 minuter.
7. Låt de bullarna på galler.
Portioner: Ca 30 stycken
1pkt färsk jäst, 50g
5dl mjölk, 37 grader
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
4 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl ketchup
200g rökt eller kokt skinka
3 dl riven mager ost
2 msk oregano
Pensling
1 ägg
flingsalt och oregano
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Resten av mjölet används till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
2. Strimla skinkan. Sätt ut stora muffinsformar på plåtar.
3. Tag upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en kaka ca 30 x 45 cm. Bred på hälften av ketchupen. Strö över hälften av skinkan, osten och oreganon. Rulla ihop degen och skär i ca 15 bitar. Lägg dem i muffinsformar. Gör likadant med resterande deg. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 20 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över lite flingsalt och oregano.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 – 15 minuter.
7. Låt de bullarna på galler.
Nötkakor
Ingredienser
Portioner: 25
200g finmalda hasselnötter
200g florsocker
2 äggvitor
extra nötkärnor för garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 250°C. Blanda nötter och socker i en bunke, och rör i äggvitorna.
Rulla till kulor, lägg på plåt med bakplåtspapper, och garnera varje kula med en hel nötkärna.
Grädda i 3-4 minuter (passa väl så de inte bränns vid!).
OBS: Om du mal nötkärnorna i mixer, ta mindre ägg - annars blir smeten för lös, och du får nötflarn istället för nötkakor. Flarnen bränns vid ännu lättare än kakorna...
Portioner: 25
200g finmalda hasselnötter
200g florsocker
2 äggvitor
extra nötkärnor för garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 250°C. Blanda nötter och socker i en bunke, och rör i äggvitorna.
Rulla till kulor, lägg på plåt med bakplåtspapper, och garnera varje kula med en hel nötkärna.
Grädda i 3-4 minuter (passa väl så de inte bränns vid!).
OBS: Om du mal nötkärnorna i mixer, ta mindre ägg - annars blir smeten för lös, och du får nötflarn istället för nötkakor. Flarnen bränns vid ännu lättare än kakorna...
Nötfyllda persikohalvor
Ingredienser
Portioner: 4
1 burk persikohalvor
100g hasselnötter
1 äggvita
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Låt persikorna rinna av. Lägg med den kupade sidan nedåt på ett ugnssäkert fat.
Mal nötterna i mandelkvarn eller finfördela i matberedare. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd i socker, vaniljsocker och nötter. Klicka smeten i persikohalvorna. Grädda i 200°C, cirka 25 minuter. Låt persikorna svalna något.
Servera med glass.
Portioner: 4
1 burk persikohalvor
100g hasselnötter
1 äggvita
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Låt persikorna rinna av. Lägg med den kupade sidan nedåt på ett ugnssäkert fat.
Mal nötterna i mandelkvarn eller finfördela i matberedare. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd i socker, vaniljsocker och nötter. Klicka smeten i persikohalvorna. Grädda i 200°C, cirka 25 minuter. Låt persikorna svalna något.
Servera med glass.
fredag 4 juli 2008
Brytbröd med parmesanost
Ingredienser
25g jäst
2½ dl kall mjölk eller vatten
½ dl olivolja
2 dl riven parmesanost
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl (360g)
Pensling
ägg
vallmofrö
Gör så här
1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
2. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.
5. Låt brödet svalna på galler.
25g jäst
2½ dl kall mjölk eller vatten
½ dl olivolja
2 dl riven parmesanost
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl (360g)
Pensling
ägg
vallmofrö
Gör så här
1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
2. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.
5. Låt brödet svalna på galler.
tisdag 1 juli 2008
Avokadocrostini
Perfekt tilltugg för de som älskar avokado!
Ingredienser
2 avokado
1/2 finhackad rödlök
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk tabasco
1/2 tsk salt
1 krm peppar
crostini
strimlad grillad paprika eller strimlad soltorkad tomat
Gör så här
1. Mosa fruktköttet av avokado med rödlök, citronjuice, tabasco, salt och peppar.
2. Klicka röran på crostini. Toppa med grillad paprika eller soltorkad tomat.
Ingredienser
2 avokado
1/2 finhackad rödlök
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk tabasco
1/2 tsk salt
1 krm peppar
crostini
strimlad grillad paprika eller strimlad soltorkad tomat
Gör så här
1. Mosa fruktköttet av avokado med rödlök, citronjuice, tabasco, salt och peppar.
2. Klicka röran på crostini. Toppa med grillad paprika eller soltorkad tomat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)