måndag 1 december 2008
Citronkräm med färska bär
tid: 20 minuter
Ingredienser:
2 ägg (små)
1 dl socker
1 citron (rivet skal + saft)
250 g mascarponeost
1,5 dl färska eller frysta bär
1 dl mandelbiskvier, krossade
Gör såhär:
* Dela äggen och spara äggvitan
* Vispa äggulan och socker vitt och pösigt
* Blanda i citronsaft och -skal
* Häll i mascarponeost och blanda väl
* Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten
* Varva citronkräm och bär i ett portionsglas
* Toppa med mandelbiskvikross
Vit chokladmousse och fruktsalsa
Tillagning: 15 minuter + kyltid
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200g vit blockchoklad
2 dl kesella
mango
nektariner el persikor
kiwi
Gör såhär:
* vispa grädden
* smält chokladen i vattenbad
* blanda choklad + kesella
* rör ner i grädden
* fördela i glas och ställ i kylen minst 2 timmar
Färdigt!!!!! & jättegott
tisdag 18 november 2008
Döskalltetårta
Ingredienser:
3 tårtbottnar (köp färdiga)
2-3 msk färskpressad apelsinjuice
1 burk kesella (250 g)
250 g halvtinade hallon
1 dl florsocker
1 burk aprikospuré
3 dl vispgrädde
Lakrits till garnering
Gör så här:
1. Lägg en av tårtbottnarna på ett fat, droppa den färskpressade apelsinjuicen över.
2. Blanda kesellan med de halvtinade hallonen. Rör ner florsockret samt aprikospurén.
3. Bre hälften av hallonkrämen på tårtbottnen.
4. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
5. Lägg slutligen på den sista bottnen (locket).
6. Skär tårtan lite så den ser ut som en döskalle.
7. Lägg sedan på rikligt med vispad grädde och toppa slutligen med lakrits godis som ögon, näsa, mun.
Mycket god och uppskattad!!!
fredag 17 oktober 2008
Grekiska köttbullar med potatis o tzatziki
Till köttbullarna:
Nötfärs
Ägg
Fetaost
Soltorkade tomater
Rödlök
Salt & Peppar
Tzatziki:
Grekisk yoghurt
Riven gurka
Vitlök
Övrigt:
Potatis + grönsaker
Vi gjorde såhär:
* Tvätta potatisen och skär i klyftor - in i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader
* Hacka löken smått, skär de soltorkade tomaterna smått - Blanda i en skål med nötfärsen, fetaost och 1-2 ägg. Salta och Peppra. Gör rättså stora köttbullar och stek i ett stekjärn. För att de ska bli färdiga helt i mitten (om de e stora) så kan du lägga dem i en ugnsfast form och slänga in i ugnen med potatisen.
* Riv gurkan på rivjärn och pressa sedan ut så mycket vatten som möjligt ur dem. (vi gjorde det i en potatispress - men det går bra med att pressa mellan lite papper) Blanda med pressad vitlök och grekisk yoghurt tills den får den smak du vill ha. Man kan slänga i lite salt och peppar om man vill.
* I vår sallad hade vi massa gott - olika salladssorter, rödlök, tomater, gurka, salladsärtor, paprika.
Enjoy!!!
onsdag 8 oktober 2008
Kokostoppar
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 25 min
Ingredienser:
50 g smör
2 st ekologiska ägg
1 dl socker
5.5 dl kokosflingor
1 st lime, rivet skal
1 msk ljus rom
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och rör samman med övriga ingredienser.
3. Låt smeten vila i 10 minuter.
4. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
6. Låt kokostopparna stelna i kylen.
Tips:
Doppa gärna botten på topparna i smält choklad och låt dem stelna i formarna eller på bakplåtspapper. Kokos och choklad utgör en underbar smakkombination.
tisdag 7 oktober 2008
Farmors rulltårta
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100g smör
½ dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
* Sätt ugnen på 250 grader
* Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna
* Vispa ägg o socker poröst
* Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda sedan i äggblandningen
* Bred ut i långpannan och sätt in i ugnen i ca 5 minuter
* Låt smöret ligga framme lite så det blir lättare att göra smörkrämen
* Rör ut smör och socker till en gegga, så slät som möjligt.
* Blanda i kakao och vaniljsocker
* Bred ut över rulltårtebotten och rulla ihop.
Mycket god! Enjoy!
torsdag 25 september 2008
Risotto med svamp och rosmarin

Tid: 30 minuter
Ingredienser:
2 dl fryst eller torkad svamp, gärna karljohan (ca 5 dl färsk)
1 liten finhackad lök
1 selleristjälk (usch den skippar jag)
1 kvist rosmarin2
1/2 dl risottoris, t ex carnaroli
ev 1 dl vitt vinca
7 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
1 msk smör
1 dl färskriven lagrad ost, gärna parmesan
Gör Såhär:
Lägg färsk svamp i en tjockbottnad kastrull och låt det mesta av vätskan ånga bort. Torkad svamp blötläggs i cirka 15 minuter. Spara blötläggningsvattnet till buljongen! Klicka i smör eller olja, tillsätt hackad lök och hackad selleri och låt fräsa med svampen i några minuter. Häll i riset och rör om. Lägg i rosmarinkvisten och slå på vinet som får ånga in. Häll på av den heta buljongen, några deciliter i taget allt eftersom vätskan kokar in i riset. Ta bort rosmarinen efter cirka 10 minuter. Räkna med att det tar 18–20 minuter innan riset är klart.
Vill man ha sin risotto på italienskt vis ska grynen ha en aningen hård kärna. Låt inte all vätska koka in. Den färdiga risotton ska vara krämig. Vrid över några varv med pepparkvarnen. Rör ner en klick smör och riven ost. Om du har, stek lite extra svamp att strö över den färdiga risotton.