onsdag 3 december 2008

Brända mandlar

Ingredienser:
Portioner: ca 20 stycken
2 dl sötmandel
3 dl florsocker
1 dl vatten

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.
3. Torka mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör med en trägaffel efter halva tiden.
4. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en 2-literskastrull.
5. Koka under omrörning på medelvärme (inte varmare för då kan mandlarna bli brända på ett sätt som inte är gott) tills sockret kristalliserar sig, dvs det blir vitt och torrt. Det tar ca 15 minuter. Dra av kastrullen från plattan.
6. Höj värmen och ställ tillbaka kastrullen. Sockret ska smälta och bli brunt men inte bränt. När det börjar knäppa – dra kastrullen från värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret smälter. Eventuellt behöver du ställa tillbaka kastrullen på plattan någon sekund för att höja temperaturen på smeten.
7. Bred ut smeten på ett bakpapper och låt den svalna. Bryt i cirka 20 bitar.

Marsipanrulle

Ingredienser:
Portioner: 6
1 dl russin
2 msk rom eller pressad citronsaft
150 g marsipan (eller mandelmassa)
50 g mörk blockchoklad

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat

Gör så här:
Blanda russin och sprit i en skål och låt stå och dra 1 timme. Blanda ner marsipanen och forma till en rulle.Smält försiktigt chokladen, i vattenbad eller mikrougn. Pensla rullen med chokladen. Ställ svalt att stelna.Skär marsipanrullen i skivor.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser:
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn. Sila bort kryddorna och värm vid servering.

Lussebullar


Mammas lussebullar är mina absolut favoriter. Stora, fluffiga och jag kan äta dem tills jag trillar av soffan i matkoma.


Antal semlor: 30st

Ingredienser
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
1 ½ dl russin
16-17 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. * Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader. *Rör ut jästen i lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. * Rör tills det har löst upp sig.
3. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. * Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter (men ta inte för mycket mjöl).
4. Strö lite mjöl över degen. * Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
5. Arbeta degen några minuter i degbunken. * Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. * Knåda i resten av mjölet.
6. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor.
7. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. * Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter.
8. Pensla dem med ägg. *Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter.
9. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.

Tips! Om man vill kan man lägga i ett ägg och 1 tsk bakpulver - för fluffigare bullar

måndag 1 december 2008

Citronkräm med färska bär

4 personer
tid: 20 minuter

Ingredienser:
2 ägg (små)
1 dl socker
1 citron (rivet skal + saft)
250 g mascarponeost
1,5 dl färska eller frysta bär
1 dl mandelbiskvier, krossade

Gör såhär:
* Dela äggen och spara äggvitan
* Vispa äggulan och socker vitt och pösigt
* Blanda i citronsaft och -skal
* Häll i mascarponeost och blanda väl
* Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten
* Varva citronkräm och bär i ett portionsglas
* Toppa med mandelbiskvikross

Vit chokladmousse och fruktsalsa

8 personer
Tillagning: 15 minuter + kyltid

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
200g vit blockchoklad
2 dl kesella

mango
nektariner el persikor
kiwi

Gör såhär:
* vispa grädden
* smält chokladen i vattenbad
* blanda choklad + kesella
* rör ner i grädden
* fördela i glas och ställ i kylen minst 2 timmar

Färdigt!!!!! & jättegott

tisdag 18 november 2008

Döskalltetårta

Skrämmande god faktiskt!!

Ingredienser:
3 tårtbottnar (köp färdiga)
2-3 msk färskpressad apelsinjuice
1 burk kesella (250 g)
250 g halvtinade hallon
1 dl florsocker
1 burk aprikospuré
3 dl vispgrädde
Lakrits till garnering

Gör så här:
1. Lägg en av tårtbottnarna på ett fat, droppa den färskpressade apelsinjuicen över.
2. Blanda kesellan med de halvtinade hallonen. Rör ner florsockret samt aprikospurén.
3. Bre hälften av hallonkrämen på tårtbottnen.
4. Lägg på nästa botten och upprepa proceduren.
5. Lägg slutligen på den sista bottnen (locket).
6. Skär tårtan lite så den ser ut som en döskalle.
7. Lägg sedan på rikligt med vispad grädde och toppa slutligen med lakrits godis som ögon, näsa, mun.

Mycket god och uppskattad!!!