Ingredienser:
Portioner: ca 20 stycken
2 dl sötmandel
3 dl florsocker
1 dl vatten
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.
3. Torka mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör med en trägaffel efter halva tiden.
4. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en 2-literskastrull.
5. Koka under omrörning på medelvärme (inte varmare för då kan mandlarna bli brända på ett sätt som inte är gott) tills sockret kristalliserar sig, dvs det blir vitt och torrt. Det tar ca 15 minuter. Dra av kastrullen från plattan.
6. Höj värmen och ställ tillbaka kastrullen. Sockret ska smälta och bli brunt men inte bränt. När det börjar knäppa – dra kastrullen från värmen men rör fortfarande. Rör så att allt det kristalliserade sockret smälter. Eventuellt behöver du ställa tillbaka kastrullen på plattan någon sekund för att höja temperaturen på smeten.
7. Bred ut smeten på ett bakpapper och låt den svalna. Bryt i cirka 20 bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar