torsdag 14 maj 2009

Het laxgryta

Ingredienser
1 purjolök
1 finhackad vitlök
2 morötter
2 dl kokosmjölk
1 tsk röd currypasta
2 msk fisksås
1-2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
Lax i kuber
Bulgur
Sallad

Gör såhär
1. Fräs purjolök, finhackad vitlök & hyvlade morötter
2. Blanda i ca 2 dl kokosmjölk
3. Puttra lite
4. Blanda i ca t tsk röd currypasta och 2 msk fisksås
5. Rör om
6. Häll i 1-2 dl vatten + en buljongtärning
7. Lägg i laxbitarna
8. Dra av plattan och låt stå på eftervärme
9. Servera med bulgur och sallad

Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

Ingredienser
1 gul lök
300 g vitkål
100 g champinjoner
300 g blandfärs/nötfärs
1 köttbuljongtärning
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk kinesisk soja
50 g solrosskott
6 pitabröd
1 dl crème fraiche
2 msk sweet chilisås

Gör så här
1. Skala, halvera och skär löken i skivor. Skär vitkålen i strimlor. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna i en stor stekpanna. Lägg grönsakerna åt sidan.
2. Stek blandfären is 3–4 minuter. Smula ner köttbuljongtärningen under stekningen. Tillsätt 2 krm salt och 1 krm peppar.
3. Tillsätt grönsakerna och soja. Avsluta med att röra ner solrosskotten.
4. Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen. Fyll pitabröden med köttfärsröran och servera med crème fraiche blandat med sweet chilisås.

Fläskfilé med svampgnocchi och björnbärssås

Mycket gott och inte alls svårt att tillaga - lite lyxigt

Ingredienser
700 g fläskfilé (eller lammfilé)
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 1/2 msk balsamvinäger
3 msk konc kalvfond
1/2 tsk rosmarin
1 dl björnbärsmarmelad
ev majsstärkelse (Maizena)
250 g blandad svamp (t ex champinjoner, shiitake och ostronskivling)
1 påse färsk gnocchi (500 g)
1/2 påse sallad, t ex mâchesallad (35 g)
smör, salt, peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Putsa köttet. Bryn det runtom i en het stekpanna i 1 msk smör. Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55–60° C för lammfilé och 70°C för fläskfilé.
3. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Tillsätt vin, vinäger, fond, rosmarin, 2 krm salt och 1/2 krm peppar. Låt koka ihop till hälften. Sila såsen. Blanda i marmeladen och låt koka upp. Red ev av med majsstärkelse. Rör ner 1 msk smör.
4. Grovhacka svampen och fräs den gyllenbrun 5–6 minuter i 1 msk smör. Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen. Häll av gnocchin och låt steka med svampen på medelhög värme i 1–2 minuter. Ta av från plattan och låt svalna något. Blanda i salladen och servera med köttet i skivor och björnbärssåsen.

Gnocchi med diverse gott

Ingredienser
1 påse färsk gnocchi
1 pkt bacon
champinjoner
sparris
soltorkade tomater
avokado

Gör såhär
1. Koka upp vatten och lägg i gnocchin
2. Skär champinjoner och sparris i lagom bitar - stek i lite smör
3. Lägg sedan i bacon och stek på medelvärme
4. Ta upp med hålslev när gnocchin kommit upp till ytan
5. Lägg gnocchin i stekpannan med de andra ingredienserna
6. Skär de soltorkade tomaterna i lite mindre bitar och lägga även dessa i stekpannan.
7. Efter en kort rundrörning - lägg upp på tallriken
8. Servera med avokado

Kyckling- och baconcouscous

Ingredienser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 dl couscous
1/2 purjolök (100 g)
150 g champinjoner
1 paprika
1 paket bacon (140 g)
1/2 grillad kyckling
1 1/2 tsk chili & lime-krydda
1 avokado
1 dl filmjölk
1 krm salt
1/2 krm peppar

Gör så här
1. Koka upp vattnet och grönsaksbuljongtärningen. Tillsätt couscous och låt det dra i 10 minuter under lock.
2. Ansa och skär purjolöken och champinjonerna i fina skivor. Skär paprikan i centimeterstora bitar. Fräs grönsakerna i margarin.
3. Klipp bacon i bitar och låt det steka med 3–4 minuter.
4. Rensa den grillade kycklingen.
5. Blanda alltsammans i en skål och krydda med chili & lime-krydda.
6. Dela och gröp ur avokadon. Mosa och blanda med filmjölk. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera couscousrätten med avokadoröran.

Majsplättar med "fet keso"

Överraskande gott faktiskt!

Ingredienser
1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 kruka koriander
4 ägg
1 1/4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 burk majs (340 g)
smör att steka i
1 liten burk keso (250 g)
100 g smulad fetaost

Gör så här
1. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Finhacka koriandern.
2. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa ner mjölblandningen i ägg- och mjölkblandningen.
3. Häll i majs, sköljd och avrunnen + chilin och koriandern.
4. Stek plättar i önskad storlek i lite smör, 3–4 minuter på varje sida.
5. Blanda 1 liten burk keso med smulad fetaost.
6. Servera plättarna med röran och en spenatsallad med tomat och strimlad rödlök.

måndag 4 maj 2009

Brownies

Ingredienser
140 g smör
2.5 dl socker
2 msk kakao
2 msk sirap
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1.5 dl mjöl
90 g hasselnötter
vispad grädde, ev

Gör så här
1. Börja med att rosta nötterna i ugn (200 grader) tills skalet kan gnuggas bort. Skala alla nötterna. Sänk värmen till 175 grader efter att nötterna tagits ur.
2. Blanda i smör, socker, kakao, sirap, salt och vaniljsocker i en maskin till en jämn smet.
3. Vispa ägg och mjöl poröst, vänd i nötterna och blanda med den övriga smeten. Bred ut den på en smord form eller plåt och ugnsbaka i 15 minuter i den nu 175 grader varma ugnen.
4. Låt kakan vila över natten för bästa resultat innan den skärs i bitar. Servera gärna med en gräddklick.