fredag 17 december 2010

Vegetarisk lasagne med aubergine

Mycket god lasagne för den som gillar vegetariskt!

Ingredienser
1 paket lasagneplattor
1 förpackning tomatsås
5 dl Creme fraiche, kan bytas ut mot lättare varianter
1 paket fetaost
2 st auberginer
100 gram riven ost, gärna en lagrad ost för mer smak
Salt & peppar
olivolja

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva auberginer tunt, lättast med hjälp av en mandolin.
3. Salta försiktigt skivorna av auberginen och stek dem i lite olivolja. Skivorna ska enbart stekas i någon minut.
3. Blanda samman creme fraish med smulad fetaost. Salta och peppra.
4. Ta fram en ugnsfast form och täck botten med lasagneplattor. Täck plattorna med tomatsås, auberginen och sist fetaoströran. Börja om på nytt med lasagneplattor och varva ingredienserna igen.
5. Unvik att toppa med lasagneplatta, då den inte kommer att mjukna i ugnen.
6. Toppa lasagnen med den rivna osten. Placera i ugnen i ca 40 min.
7. Servera med en god sallad.

Mascarponetårta med passionsfruktgelé

En fantastiskt god tårta! Ni måste smaka!

Antal portioner: 10

Ingredienser
150 g digestivekex
50 g smält smör
50 g hackad mörk choklad
9 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 1/2 dl mascarponeost (250 g)
4 dl vispad grädde
1/2 dl kahlualikör
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice

Gör så här
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
2. Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
3. Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.

fredag 23 juli 2010

Rönnbärsgelé

Kul att äntligen få tummen ur o fixa rönnbärsgelén som jag planerat att göra i nästan ett år.

"Bild kommer snart"

Ingredienser
1 kg rönnbär (plockas när de e som mest mogna, gärna lite frostbitna, annars funkar det bra med frysen)
3 äpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker per avrunnen liter saft

Gör såhär
1. Rensa rönnbären. Ta bort kärnhus från äpplena och skär dem i grova bitar.
2. Koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka, inte längre.
3. Låt rinna av i silduk 30 minuter.
4. Mät saften och häll upp den i gryta. Tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.
5. Låt koka utan omrörning i 10-15 minuter.
6. Gör geléprovet: Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.
7. Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin enligt anvisningen på förpackningen.
8. Låt gelén vila några minuter och ta bort eventuellt skum.
9. Häll sen upp ända till kanten i små rena, heta burkar (ställ dem på 100 grader i ugnen innan). 10. Låt svalna och sätt sen på lock.

För er som undrar var man kan köpa silduk så kan jag tipsa om Åhlens. Där hittade jag min :)

Den som väntar...

.... väntar tills man sätter igång igen :)

Nu får det vara slut på slappandet ;) nu får jag sätta igång igen med receptfixandet och matlagningen. Som början på det nya börjar vi med Rönnbärsgelé :)

måndag 8 februari 2010

Morotssoppa

Mycket god soppa! Rekommenderar att ni testar :)

4 pers.

Ingredienser
800 g morot
200 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
12 dl grönsaksbuljong
Salt, peppar
Några droppar tabasco
1 dl creme fraiche

Gör såhär
1. Skala och dela grönsakerna, bryn dem i smöret.
2. Krossa vitlöken och blanda i.
3. Häll på buljongen och låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20 min.
4. Kör i mixer till en jämn soppa.
5. Rör ned creme fraiche och krydda.

Voila, det är klart!
Soppan kan med fördel tillagas dagen innan. Har även testat att frysa in och det är inga problem. Perfekt till lunchlådan!

Veckans matsedel v 6

Denna vecka kör vi "billiga och nyttiga veckan" :)

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Majsplättar med fet keso

Onsdag: Morotssoppa

Torsdag: Pastasås med lufttorkad skinka, svamp, vitlök & parmesanost

Fredag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

tisdag 19 januari 2010

Veckans matsedel v3

Dags att få fart på bloggandet igen. Denna vecka blir det massor av god och nyttig mat.

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, lufttorkad skinka, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

Onsdag: Laxfilé med klyftpotatis och fetaostsås

Torsdag: Morotssoppa

Fredag: Taccos