måndag 8 februari 2010

Morotssoppa

Mycket god soppa! Rekommenderar att ni testar :)

4 pers.

Ingredienser
800 g morot
200 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
12 dl grönsaksbuljong
Salt, peppar
Några droppar tabasco
1 dl creme fraiche

Gör såhär
1. Skala och dela grönsakerna, bryn dem i smöret.
2. Krossa vitlöken och blanda i.
3. Häll på buljongen och låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20 min.
4. Kör i mixer till en jämn soppa.
5. Rör ned creme fraiche och krydda.

Voila, det är klart!
Soppan kan med fördel tillagas dagen innan. Har även testat att frysa in och det är inga problem. Perfekt till lunchlådan!

Veckans matsedel v 6

Denna vecka kör vi "billiga och nyttiga veckan" :)

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Majsplättar med fet keso

Onsdag: Morotssoppa

Torsdag: Pastasås med lufttorkad skinka, svamp, vitlök & parmesanost

Fredag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

tisdag 19 januari 2010

Veckans matsedel v3

Dags att få fart på bloggandet igen. Denna vecka blir det massor av god och nyttig mat.

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, lufttorkad skinka, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

Onsdag: Laxfilé med klyftpotatis och fetaostsås

Torsdag: Morotssoppa

Fredag: Taccos

måndag 2 november 2009

Taccolasagne

Kul att testa nya varianter av gamla klassiker :)
Ingredienser
Lasagneplattor
800g nötfärs
2 pkt taccokrydda
4 tomater
krossade tomater
1 gul lök
riven ost

Béchamelsås:
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och malen vitpeppar

Gör såhär
Béchamelsås:
1. Koka upp mjölk i en kastrull.
2. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning.
3. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning.
4. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Taccoröra:
1. Bryn nötfärsen och hackad lök i en stekpanna
2. Häll i taccokryddan och 1 dl vatten
3. Häll i krossade tomater

Lägg ihop lasagnen:
1. Börja med ett lager taccokött i botten, sedan béchamelsås, sist lasagneplattor (varva ibland in tomatskivorna)
2. Varva tills ingredienserna är slut och avsluta med tomatskivor & fetaost, béchamelsås och till sist riven ost
3. Sätt in i ugnen (240 grader) i ca 30 minuter.

Servera med en härlig sallad

Min afrikana

Asså jag e en sån som gillar frukt och konstigheter i min mat. Vet inte om ni gör det, men om ni gör, så tycker jag att ni ska experimentera fram er egen afrikana-rätt. Detta blev min :)
Ingredienser
2 Kycklingfiléer
2 bananer
kokos
russin
jasminris
curry
matlagninsgrädde
2,5 dl kokosmjölk
ananasringar
jordnötter eller cashewnötter

Gör såhär
1. Koka riset en anvisningar på förpackningen
2. Skär kycklingen i kuber el liknande
3. Stek kycklingen i ex en traktörpanna och när den fått stekyta, tillsätt matlagningsgrädde, kokosmjölk och curry efter smak
4. När det kokat ihop och det snart är dags för servering, lägg i ananas- och bananbitar.

Servera med ris, russin och nötter

MUMS!

Pasta med svamp och lufttorkad skinka

Gott och lätt - vad mer kan man önska? :)
Ingredienser
8 champinjoner
100g lufttorkad skinka
några blad basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
pasta
cocktailtomater
parmesanost

Gör såhär
1. Koka pastan
2. Skär svampen i önskad storlek
3. Bryn svampen i en kastrull med vitlöken
4. Häll sedan på matlagningsgrädden och smått hackad basilika
5. Skär sedan skinkan i strimlor och lägg i med de andra ingredienserna.
6. Låt puttra i några minuter och lägg sedan i tagliatellen
7. Maten är färdig :) så lägg up på tallrikar och riv färsk parmesan över.

Servera med cocktailtomater och lite sallad.

Enjoy!

Vecka 44

Måndag: Taccolasagne
Tisdag: Choritzo, ölkorv och rotsaker i ugn
Serverade med fetaostsås (fetaost och turkisk yoghurt)
Onsdag: Min afrikana