fredag 23 juli 2010

Rönnbärsgelé

Kul att äntligen få tummen ur o fixa rönnbärsgelén som jag planerat att göra i nästan ett år.

"Bild kommer snart"

Ingredienser
1 kg rönnbär (plockas när de e som mest mogna, gärna lite frostbitna, annars funkar det bra med frysen)
3 äpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker per avrunnen liter saft

Gör såhär
1. Rensa rönnbären. Ta bort kärnhus från äpplena och skär dem i grova bitar.
2. Koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka, inte längre.
3. Låt rinna av i silduk 30 minuter.
4. Mät saften och häll upp den i gryta. Tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.
5. Låt koka utan omrörning i 10-15 minuter.
6. Gör geléprovet: Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.
7. Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin enligt anvisningen på förpackningen.
8. Låt gelén vila några minuter och ta bort eventuellt skum.
9. Häll sen upp ända till kanten i små rena, heta burkar (ställ dem på 100 grader i ugnen innan). 10. Låt svalna och sätt sen på lock.

För er som undrar var man kan köpa silduk så kan jag tipsa om Åhlens. Där hittade jag min :)

Den som väntar...

.... väntar tills man sätter igång igen :)

Nu får det vara slut på slappandet ;) nu får jag sätta igång igen med receptfixandet och matlagningen. Som början på det nya börjar vi med Rönnbärsgelé :)

måndag 8 februari 2010

Morotssoppa

Mycket god soppa! Rekommenderar att ni testar :)

4 pers.

Ingredienser
800 g morot
200 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
12 dl grönsaksbuljong
Salt, peppar
Några droppar tabasco
1 dl creme fraiche

Gör såhär
1. Skala och dela grönsakerna, bryn dem i smöret.
2. Krossa vitlöken och blanda i.
3. Häll på buljongen och låt koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20 min.
4. Kör i mixer till en jämn soppa.
5. Rör ned creme fraiche och krydda.

Voila, det är klart!
Soppan kan med fördel tillagas dagen innan. Har även testat att frysa in och det är inga problem. Perfekt till lunchlådan!

Veckans matsedel v 6

Denna vecka kör vi "billiga och nyttiga veckan" :)

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Majsplättar med fet keso

Onsdag: Morotssoppa

Torsdag: Pastasås med lufttorkad skinka, svamp, vitlök & parmesanost

Fredag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

tisdag 19 januari 2010

Veckans matsedel v3

Dags att få fart på bloggandet igen. Denna vecka blir det massor av god och nyttig mat.

Måndag: Blodpudding, hemmagjorda potatisbullar och lingon

Tisdag: Veckans sallad
Blandade salladssorter, cocktailtomater, gul & röd paprika, avokado, soltorkade tomater, fetaost, gurka, salladsärtor, lufttorkad skinka, rödlök. Kompletterade med 2 ägg vardera.

Onsdag: Laxfilé med klyftpotatis och fetaostsås

Torsdag: Morotssoppa

Fredag: Taccos

måndag 2 november 2009

Taccolasagne

Kul att testa nya varianter av gamla klassiker :)
Ingredienser
Lasagneplattor
800g nötfärs
2 pkt taccokrydda
4 tomater
krossade tomater
1 gul lök
riven ost

Béchamelsås:
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och malen vitpeppar

Gör såhär
Béchamelsås:
1. Koka upp mjölk i en kastrull.
2. Smält smör i en annan stor kastrull, ta av från värmen, blanda ner vetemjölet och vispa det till en jämn redning.
3. Sätt tillbaka på värmen och späd med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning.
4. Koka upp såsen och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Taccoröra:
1. Bryn nötfärsen och hackad lök i en stekpanna
2. Häll i taccokryddan och 1 dl vatten
3. Häll i krossade tomater

Lägg ihop lasagnen:
1. Börja med ett lager taccokött i botten, sedan béchamelsås, sist lasagneplattor (varva ibland in tomatskivorna)
2. Varva tills ingredienserna är slut och avsluta med tomatskivor & fetaost, béchamelsås och till sist riven ost
3. Sätt in i ugnen (240 grader) i ca 30 minuter.

Servera med en härlig sallad

Min afrikana

Asså jag e en sån som gillar frukt och konstigheter i min mat. Vet inte om ni gör det, men om ni gör, så tycker jag att ni ska experimentera fram er egen afrikana-rätt. Detta blev min :)
Ingredienser
2 Kycklingfiléer
2 bananer
kokos
russin
jasminris
curry
matlagninsgrädde
2,5 dl kokosmjölk
ananasringar
jordnötter eller cashewnötter

Gör såhär
1. Koka riset en anvisningar på förpackningen
2. Skär kycklingen i kuber el liknande
3. Stek kycklingen i ex en traktörpanna och när den fått stekyta, tillsätt matlagningsgrädde, kokosmjölk och curry efter smak
4. När det kokat ihop och det snart är dags för servering, lägg i ananas- och bananbitar.

Servera med ris, russin och nötter

MUMS!